ASML zag zijn omzet in 2012 met bijna 1 miljard euro dalen ten opzichte van het voorgaande jaar, tot 4,7 miljard euro. Zoals het bedrijf eerder al voorspelde, zakte de omzet in de laatste 3 maanden van 2012 tot circa 1 miljard euro. De nettowinst kwam in die periode uit op 298 miljoen euro. Over heel 2012 bleef een winst van 1,15 miljard euro over, ongeveer evenveel als in 2011. De winst in het laatste kwartaal was vooral te danken aan een belastingmeevaller.

ASML denkt dat de omzet dit jaar uiteindelijk op ongeveer hetzelfde niveau uitkomt als in 2012. Het jaar zal langzaam beginnen, waarna de markt in de tweede helft van het jaar aantrekt, voorspelde financieel directeur Peter Wennink in een toelichting op de cijfers. In het eerste kwartaal komt de omzet naar verwachting uit op 850 miljoen euro. In het laatste kwartaal van 2012 ontving ASML bestellingen voor 32 machines, ter waarde van 667 miljoen euro. Dat was 164 miljoen euro minder dan in het voorgaande kwartaal.

Geheugenchips

De markt voor geheugenchips blijft moeilijk, voorspelde Wennink. Daardoor staat ook de vraag naar machines waarmee die chips worden gemaakt onder druk. De vraag naar geheugenchips valt onder meer tegen doordat de vraag naar pc’s daalt. De markt voor smartphones en tablets blijft wel groeien, maar de expansie vindt vooral plaats in opkomende landen. Daar worden over het algemeen modellen aangeboden met minder geheugencapaciteit dan in de rijkere landen.

In de tweede helft van het jaar kan ASML echter onder meer profiteren van de internationale uitrol van 4G, de nieuwe standaard voor mobiele telefonie die sneller mobiel internet mogelijk maakt. De chips die nodig zijn om daar gebruik van te maken, moeten met meer geavanceerde machines worden gemaakt dan de huidige chips voor mobiele telefoons.

EUV-machines

ASML brengt dit jaar een nieuw type machine op de markt, de zogeheten Extreem Ultraviolet of EUV-machines. Volgens Wennink wordt er goede vooruitgang geboekt bij de ontwikkeling van die machines. ASML praat momenteel met vier klanten over mogelijke bestellingen van 8 tot 12 van deze machines, die in 2014 zouden moeten worden geleverd, aldus de financieel directeur.

ASML gaf donderdag aan het dividend met 15 procent te willen verhogen tot 0,53 euro per aandeel. In verband met de voorgenomen overname van Cymer werd geen nieuw aandeleninkoopprograma aangekondigd. Dit kan volgens ASML pas na de buitengewone aandeelhoudersvergadering van dat Amerikaanse bedrijf op 5 februari. Die overname levert in het eerste kwartaal naar verwachting 6 miljoen euro aan kosten op.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl